^
Макдеонски (МК)English (UK)
 • 1 Мариово
  Селска архитектура во Мариово, с. Кален. 1996 година.
 • 2 Враќње од нива.
  Село Зубовце, Кумановско, 1998 година.
 • 3 Зурлаџии
  Пред црквата „Свети Јован“ во селото Црешево, Скопско.
 • 4 На Илинден
  Село Павлешенце, Овче Поле, 2002 година.
 • 5 Транспорт на дрва
  Село Калаузлија, Радовишко, 1996 година.

Македонско етнолошко друштво

Покана


Почитувани пријатели и колеги,

Македонското етнолошко друштво го објавува шестото издание на Меѓународниот фестивал на етнолошкиот документарен филм „Кратово“ 2017 година што ќе се одржи од 6 до 8 октомври 2017 година во Кратово.

Целта на фестивалот е да ја промовира визуелната етнологија, да ги презентира различните приоди во создавање на етнолошкиот филм и да се анимира дијалогот помеѓу авторите и публиката. Добредојдени се филмови создадени од етнолози, антрополози, професионални филмски работници и студенти на етнологија и антропологија.

Се прифаќаат филмови без оглед на нивната должолжина и годината на производство.   

Dear friends and colleagues,


Macedonian Ethnological Society announces the
fifthedition of the Kratovo Ethnographic Film Festival which will be held in the town of Kratovo 2017, Republic of Macedonia from 6 to 8 October, 2017.


The festival aims to promote visual ethnography, to present different approaches to ethnographic filmmaking, and to animate dialogue between the authors and spectators.

The submissions of documentary films made by ethnologists, anthropologists, professional filmmakers and students of ethnology and anthropology are welcomed.


The length and year of production of the films are not important.

Find the entry form on our website:

www.makedonskoetnoloskodrustvo.org

Пријавата можете да ја најдете на нашата веб страница www.makedonskoetnoloskodrustvo.org

Пополнетата пријава пратете ја на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Please send the filled entry form to:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Please send your DVD to:
Macedonian Ethnological Society
Museum of Macedonia
Josif  Mihajlovic  7
1000 Skopje
Macedonia

Ве молиме испратете ги вашите филмови на ДВД формат на следната адреса:

Македонско етнолошко друштво

Музеј на Македонија

Ул. Јосиф Михаиловиќ бр. 7

1000 Скопје

Македонија

The films may be submitted online to:

Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

The dead line for the submissions is Jun30, 2017.

Крајниот рок за пријавување е 30.06.2017 година

The festival will provide accommodation during the festival days to the author or the representative of the film (breakfast, lunch or dinner and bed).

За авторот или за претставник на филмот што ќе биде селектиран во официјалната програма на фестивалот обезбедено е сместување, појадок и ручек или вечера за време на фестивалските денови.

Best regards,

Vladimir Bocev
President of the Organizing Committee of the Festival

Macedonian Ethnological Society

Со почит,

Владимир Боцев

Претседател на Организациониот одбор на Фестивалот.

Подетални информации на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Inormation at Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Кои сме ние?

МЕД е здружение на граѓани составено од професионални етнолози, кое има за цел да ја развива, негува и унапредува етнолошката дејност и наука, да презема активности за подигање на стручната подготовка на своите членови, како и остварување на други прашања од заеднички интерес.

Контакт информации

Адреса:
Ќурчиска б.б. (Музеј на Македонија)
1000 Скопје, Република Македонија
Тел: +389(0)2-3116-044 локал 27
Факс: +389(0)2-3116-439
Моб: +389(0)75-288-528 
Email: contact@med-mk.org

Фестивал на етнолошки филм

Придружете ни се