^
Макдеонски (МК)English (UK)
 • 1 Мариово
  Селска архитектура во Мариово, с. Кален. 1996 година.
 • 2 Враќње од нива.
  Село Зубовце, Кумановско, 1998 година.
 • 3 Зурлаџии
  Пред црквата „Свети Јован“ во селото Црешево, Скопско.
 • 4 На Илинден
  Село Павлешенце, Овче Поле, 2002 година.
 • 5 Транспорт на дрва
  Село Калаузлија, Радовишко, 1996 година.

Македонско етнолошко друштво

"Кратово 2014" фестивал на документарни етнолошки филмови

Dear friends,

It is a great pleasure to announce the third edition of the Kratovo Ethnographic Film Festival 2014 which will be held in the town of Kratovo, Republic of Macedonia from 2rd to 4th October 2104.


The festival aims to promote visual ethnography and to present different approaches to ethnographic filmmaking.

The length and year of production of films are not important.

The food accommodation for the authors of the selected films will be covered by the organizer

The dead line for submission is 15th September 2014.

Best regards,
Vladimir Bocev

Application form * Пријава за учество „Кратово“ 2014

download

Проекција на етнолошки документарни филмови од Р. Словенија

Во периодот од  23 – 24.07.2013 година во КЦ Магаза во Битола беше организирана проекција на документарни етнолошки филмови чиј автор е Јелка Пшајд, Етнолог виш кустос при „Помурски Музеј“  –  Мурска Собота, Р. Словенија.

Во рамките на овој настан беа презентирани вкупно пет етнолошки филмови и тоа:

$1          - Ме викаат „ременкаш“ – украсување на велигденски јајца(20 мин.);

$1          - Изработка на свадбени декорации – цвеќе од хартија (14 мин.);

$1          - „Телово“ – прослава на католички празник во село Богоина (21 мин.);

$1          - Изработка на свирчиња од керамика (8 мин.);

$1           - Печење на керамички садови (8 мин.).

Раководител на проектот беше м- р Стојанова Мери, Етнолог - виш кустос при НУ „Завод и Музеј“ – Битола, Р. Македонија.

Проектот беше финансиран од страна на Министерството за Култура на Р. Македонија, во рамките на Годишната Програма за култура 2013 год.