^
Макдеонски (МК)English (UK)
 • 1 Мариово
  Селска архитектура во Мариово, с. Кален. 1996 година.
 • 2 Враќње од нива.
  Село Зубовце, Кумановско, 1998 година.
 • 3 Зурлаџии
  Пред црквата „Свети Јован“ во селото Црешево, Скопско.
 • 4 На Илинден
  Село Павлешенце, Овче Поле, 2002 година.
 • 5 Транспорт на дрва
  Село Калаузлија, Радовишко, 1996 година.

Македонско етнолошко друштво

Проекција на етнолошки документарни филмови од Р. Словенија

Во периодот од  23 – 24.07.2013 година во КЦ Магаза во Битола беше организирана проекција на документарни етнолошки филмови чиј автор е Јелка Пшајд, Етнолог виш кустос при „Помурски Музеј“  –  Мурска Собота, Р. Словенија.

Во рамките на овој настан беа презентирани вкупно пет етнолошки филмови и тоа:

$1          - Ме викаат „ременкаш“ – украсување на велигденски јајца(20 мин.);

$1          - Изработка на свадбени декорации – цвеќе од хартија (14 мин.);

$1          - „Телово“ – прослава на католички празник во село Богоина (21 мин.);

$1          - Изработка на свирчиња од керамика (8 мин.);

$1           - Печење на керамички садови (8 мин.).

Раководител на проектот беше м- р Стојанова Мери, Етнолог - виш кустос при НУ „Завод и Музеј“ – Битола, Р. Македонија.

Проектот беше финансиран од страна на Министерството за Култура на Р. Македонија, во рамките на Годишната Програма за култура 2013 год.

Придружете ни се

 

 

 

XI Меѓународен фестивал на етнолошки документарни филмови "Кратово 2022" е поддржан од Амбасата на Израел во Загреб, Република Хрватска

 Emblem_of_Israel.svg.png          

XI International Festival of Ethnological Documentary Films "Kratovo 2022" is supported by the Embassy of Israel in Zagreb, Republic of Croatia